skip to Main Content
Vroeg Met Pensioen Met FIRE!

Vroeg met pensioen met FIRE!

FIRE staat voor Financial Independence & Retire Early. Het is een beweging die over is komen waaien uit Amerika. De afgelopen jaren krijgt deze beweging steeds meer aanhangers. Want zeg nu eerlijk: eerder stoppen met werken, wie wil dat nu niet! Na het lezen van dit blog weet je precies wat FIRE inhoudt en weet je wat je allemaal kunt doen om zelf financieel onafhankelijk te worden. Lees snel verder.

Wat is financiële onafhankelijkheid?

Financieel onafhankelijk zijn betekent niet perse dat je heel erg rijk bent. Maar wel dat je niet meer hoeft te werken om in je levensonderhoud te voorzien. Bij FIRE gaat het er dan ook vooral om dat je je lasten verlaagt, je inkomen verhoogt en het geld dat je hiermee overhoudt slim investeert. Dit is een zaak van geduld en discipline. Beschik je over die eigenschappen? Dan kun je de volgende 3 stappen volgen:

  1. Besparen
  2. Inkomen verhogen
  3. Investeren

Stap 1: besparen

Om financieel onafhankelijk te worden, hebben we dus geld nodig om te investeren. Dat kan natuurlijk door meer te gaan verdienen. Maar ook door te besparen, kun je meer over houden. Probeer daarom je vaste lasten te verlagen en minder onnodige uitgaven te doen. Neem je vaste lasten en uitgaven daarom eens kritisch onder de loep en bespaar waar het kan.

Stap 2: inkomen verhogen

Een tweede manier om meer geld over te houden, is door je inkomen te verhogen. Dit kan natuurlijk door meer of harder te gaan werken. Makkelijker is het om opslag te vragen aan je baas, of om je tarieven te verhogen als je zelfstandig ondernemer bent. Je krijgt dan meer geld voor hetzelfde werk. Ook kun je een side business starten. De voorkeur gaat hierbij uit naar het creëren van een passief inkomen. Je investeert er eerst wat tijd in, maar daarna zal het je geld en tijd op gaan leveren. Het hoeven echt geen duizenden euro’s te zijn. Al het geld dat gratis binnenkomt is meegenomen.

Stap 3: investeren

Na het besparen op, én het verhogen van je inkomen, heb je de financiële ruimte om te investeren. Met FIRE gebeurt het investeren vooral op de beurs. De filosofie van de FIRE-beweging is namelijk gebaseerd op onderzoek waaruit blijkt dat de wereldeconomie de afgelopen 100 jaar gemiddeld 7% is gegroeid. De theorie is daarom dat je er op de lange termijn je voordeel mee doet, als je maandelijks investeert op de beurs. We geven op deze website nadrukkelijk GEEN financieel advies, alleen algemene informatie. Wil je weten hoe de beurs precies werkt en waar je in moet investeren? Dan raden we aan in gesprek te gaan met een financieel adviseur.

Ben je na het lezen van dit artikel geïnteresseerd geraakt in FIRE? Lees dan zeker ook ons tweede blog over FIRE. Hierin vertellen we je meer over de praktijk en de lifestyle. Vragen of opmerkingen over dit bericht? Laat het ons weten via het contactformulier.

Back To Top